fbpx

Il ballo delle Ingrate (Balet pań Niewdzięcznych) Monteverdiego to utwór wyjątkowy. Utrzymany w konwencji francuskich ballets de cour powstał na wesele syna księcia Vincenza Gonzagi. A że włoski dwór na przełomie baroku i renesansu to ciekawy temat nie tylko od strony kuchni, postaramy się odpowiedzieć na pytanie, jak mogło wyglądać takie wesele – kto i co gotował? Czy Włosi aby zawsze wierzyli, że w kuchni mniej znaczy więcej i że trzy produktu wystarczą, by przygotować kulinarny poemat?

Spotkanie poprowadzi Agnieszka Łopatowska – dziennikarka specjalizująca się w literaturze i podróżach. Dyrektor Sektora Lifestyle w Grupie Interia.

 

MENU DEGUSTACYJNE

Tatar z polędwicy wołowej z piklowaną dynią i gorczycą Cappellacci z pieczoną dynią, sosem beurre blanc i tostowanymi orzechami macadamia
Franciacorta Golf 1027 Brut, Barone Pizzini ( Lombardia)

***

Ragù z dzika i warzyw korzeniowych w czerwonym winie z grillowaną polentą
Valpoliciella Ripasso Superiore ’16 Santa Sofia ( Veneto ) 

***

Mediolańska baba drożdżowa panettone z kandyzowanymi owocami i cytrynowym kremem mascarpone
Recioto della Valpoliciella Classico ’11 Santa Sofia ( Veneto )

Goście

Organizatorzy:

Wpisz szukaną frazę: