fbpx

Opera Rara ze smakiem | Adrianna Stawska-Ostaszewska i Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

Enoch Arden to klasyczny poemat epoki wiktoriańskiej, którego akcja jest rewersem Homerowskiej Odysei. Skorzystamy z tej ogromnej rozpiętości czasowej i porozmawiamy o najbardziej smakowitych kąskach w historii kulinariów, o tym, jak to się stało, że pierwszym zajęciem odróżniającym nas od reszty stworzeń było gotowanie, a także o to, kto jadł kapłony, a kto szczeżuje i dlaczego wielki Velázquez wziął sobie za temat starą kobietę smażącą jajka.

Spotkanie poprowadzi Agnieszka Łopatowska – dziennikarka specjalizująca się w literaturze i podróżach. Dyrektor Sektora Lifestyle w Grupie Interia.

 

MENU DEGUSTACYJNE

TATAR ZE STRUSIA – MOUSSAKA STYLE
Mol 2017 (Carignan, Syrah, Gamay, Pinot Noir, Muscat)Patrick Boujou, Owernia, Francja
***
ŻEBRO WOŁOWE W SOSIE SEZAMOWYM Z PIEPRZEM SYCZUAŃSKIM / PARZONE CIASTO W CHEDDAROWO-MUSZTARDOWYM FONDUE
De sol a sol Velasco 2016Bruno Ruiz Edencia Rural, Kastylia-La Mancha, Hiszpania
***
ZUPA CZEKOLADOWA / SPEATZLE / PODWĘDZANA WIŚNIA
Sorso Antico 2017 (Aleatico)Natalino Del Prete, Apulia, Włochy
***

Goście

Organizatorzy:

Wpisz szukaną frazę: