social media

Opera Rara ze smakiem Spotkanie

20.01 21.00

Spotkanie z Markiem Bieńczykiem i Wojciechem Nowickim

Restauracja Pod Różą , ul. Floriańska 14

Wojciech Nowicki
Marek Bieńczyk

60 minut

Opera Rara ze smakiem Spotkanie

Po koncercie 20 stycznia, w programie którego znalazły się „Erwartung” op. 17 Arnolda Schoenberga i III Symfonia „Pieśń o nocy” Karola Szymanowskiego, Marek Bieńczyk i Wojciech Nowicki, krytyk winiarski i krytyk kulinarny, obaj znani z erudycyjnych i niebywale smacznych literacko utworów, będą szukać kulinarnych wątków w literaturze i zastanowią się, jak to jest o jedzeniu pisać i czytać.

Spotkanie z Markiem Bieńczykiem i Wojciechem Nowickim, będzie okazją, by w pełniejszy sposób przeżyć koncert i uzupełnić to doświadczenie o doznania zmysłu smaku. Usłyszymy zapewne niejedno o kulinarnych recenzjach, najlepszych kucharzach wśród pisarzy i najbardziej apetycznych fragmentach w literaturze.

Poszukiwanie związków pomiędzy kulinariami i sztukami pięknymi to nowa propozycja w historii festiwalu.

Uczestnicy spotkania będą mieli okazję skosztować wyjątkowych włoskich przekąsek podanych w formie bufetu, przygotowanych specjalnie na tą okazję przez szefa kuchni Restauracji Pod Różą - Miłosza Grabowskiego.

Bilety w cenie 50 zł do nabycia na stronie www.evenea.pl


Restauracja Pod Różą jest kwintesencją nowoczesnego podejścia do klasycystycznej kuchni i stylu. Na przeszklonym dziedzińcu renesansowego Pałacu Prospera Provany, dzisiaj Hotelu "Pod Różą" mieści się Restauracja, która oferuje gościom najwyższe kulinarne standardy przysmaków polskich, wzbogaconych o śródziemnomorskie inspiracje. Niezwykłym atutem tego miejsca są potrawy z mięsa, serwowane z należytym pietyzmem i dbałością o każdy najdrobniejszy szczegół.

Oprócz dań typowych dla polskiej kuchni, jak pieczona kaczka z gruszką i kremem kukurydzianym, goście znajdą tutaj najbardziej cenione - dla wytrawnych smakoszy - dania. W karcie menu zawsze znajdzie się miejsce dla Foie Gras w nowatorskich zestawieniach smakowych, czy delicji z gatunku homara. Specjalnością Restauracji są także znakomite desery. Serwowane na wielkich, porcelanowych talerzach, zdobione misterną dekoracją, zachwycają zmysły. Do kawy podawane są drobne ciasteczka oraz czekoladki przygotowane ręcznie przez hotelowego cukiernika.

Restauracja ma wyjątkowo bogatą piwnicę z winami, szczególnie włoskimi, ale także francuskimi, czy hiszpańskimi. Miejsce, zwane popularnie Vinoteką, to idealny zakątek dla gości rozkoszujących się winami w nastroju intymności i spokoju. To także znakomite miejsce na większe okazjonalne kolacje.