social media

Urodzona we Florencji (Włochy). Ukończyła historię nowożytną na Uniwersytecie Florenckim. Od 1983 roku mieszka w Polsce. Wykładała historię Włoch w Katedrze Italianistyki na Uniwersytecie Warszawskim od 1990 do 2014 roku. W 1991 roku zaczęła publikować artykuły i książki o tematyce kulinarnej. Redagowała dział kulinarny w miesięczniku „Elle” (1994-2005), współpracuje nadal z pismem „Twój Styl”. Pisała także dla miesięcznika „Kuchnia” i dla dzienników „Gazeta Wyborcza” i „Rzeczpospolita” oraz dla miesięcznika „W Drodze”. Autorka książki "Moja kuchnia pachnąca bazylią" oraz "Dziennik Toskański". Tłumaczyła (razem z Małgorzatą Jankowską Buttita) najsłynniejszą włoską książkę kucharską "Włoska sztuka dobrego gotowania" Pellegrina Artusiego.