social media

Rozsmakuj się w operze

Nadeszła pora wielkiego, kulinarnego szaleństwa! I tak na przystawkę czas spróbować truflowego jajka, kaszanki czy ostryg, na danie główne karku z dzika z kapustą zasmażaną czy uramaki rainbow
z krewetkami w tempurze, a na deser smażonego ciasta, wędzonej czekolady czy tradycyjnego chrustu. To prawdziwa „wojna postu z karnawałem” – pod tym tytułem krakowskie restauracje na czas trwania Festiwalu Opera Rara przygotowały specjalne menu. To ostatnia szansa na podbicie smakowych kubków przed postnym, surowym jedzeniem.
 

Podczas Festiwalu okazji, by zasiąść razem do stołu będzie niemało. My zapraszamy na kulinarną bitwę w krakowskich, znanych restauracjach. Z karnawałowymi i postnymi daniami zmierzy się 9 kucharzy w autorskich menu, przygotowanych specjalnie na Festiwal Opera Rara. 

Zobacz festiwalowe menu

W restauracji Corse Piotr Regucki zaprosi na „Trzy twarze Don Giovanniego” na przystawkę – czyli trzy ostrygi z chili, szalotką  i olejem z pestek dyni, „Toscę” na danie główne – wołowinę w winie z oliwkami i serem gorgonzola podaną ze szpinakowymi kluseczkami lub „Krakowiaków i górali” – moskole, palona bryndza, sos żurawinowy i pangratatto z obwarzanka, a na deser czeka „Intrygująca Carmen” – czyli suflet czekoladowy z sorbetem truskawkowym i śnieżną bezą.

Menu Corse

Restauracja Biała Róża w menu przygotowanym przez Łukasza Cichego zaprasza na śledzia bałtyckiego, pikle i kawior z pstrąga na przystawkę, żur postny z faworkiem na słono, gicz jagnięcą z kapustą charsznicką, kaszą krakowską i miodem pitnym na danie główne oraz paschę, piernik i wanilię na deser. 

Menu Biała Róża

Szef kuchni restauracji Pod Nosem Przemysław Bilski proponuje zacząć od ślimaków z grzanką, by następnie zanurzyć łyżkę w zupie grzybowej i na danie główne skusić się na polędwicę z dorsza, bekon i soczewicę lub kark z dzika, kapustę zasmażaną i ziemniaki. A wszystko na koniec osłodzi smażone ciasto z lodami koniakowymi.

Menu Pod Nosem

Musso Sushi rękami szefa Tomasza Oleńskiego przygotowało na dobry początek tatar z łososia z tobiko i chipsem z lotosu, następnie zaprasza na uramaki rainbow z krewetkami w tempurze, węgorzem, łososiem, tuńczykiem i awokado, a na koniec suflet czekoladowy z lawą z zielonej herbaty. 

Menu Musso Sushi

Bistro 11 i jego szef kuchni Mateusz Osuch uraczy wszystkich festiwalowych gości śledziem marynowanym w cydrze z musem z gruszki, sałatką z fenkułu i rzepy oraz pomidorowym crunchem z chorizo. Jako danie główne poda supreme z perliczki z puree z kalafiora z palonym masłem, ziemniaki konfitowane, pieczone miniburaki z kapustą włoską i jus cielęcy. Wszystko osłodzi krem pomarańczowo-waniliowy i coulis malinowy.

Menu Bistro 11

Michał Hajdus w Wierzynku poleca swoje karnawałowe menu zahaczające o post i proponuje na przystawkę kaszankę, cebulę i jajko poche, na danie główne kotleciki jagnięce, puree gorczycowe, płatki brukselki i sos tymiankowy, a na deser torcik mango-marakuja.

Menu Wierzynek

Za to truflowe jajko, wędzona gęsina i polski parmezan na przystawkę skuszą Państwa na kolację w Szarej Gęsi. Szef Michał Stężalski na danie główne przygotował polędwicę cielęcą, pate z grasicy i warzywa starych odmian. A deser zaintryguje pewnie niejednego gościa – wędzona czekolada, ciastko grzybowe i brusznica. 

Menu Szara Gęś

Szef kuchni restauracji Włoska Wiktor Szczęśniak poleca zacząć od ostryg: klasycznej podawanej z sosem szalotkowym i drugiej serwowanej w panko z aioli. Potem zachęca by spróbować comber z jelenia, puree z ziemniaka truflowego, mus z topinambura i sos madera. Na koniec wytrawnych smakoszy uraczy musem czekoladowym z sosem z prosecco. 

Menu Włoska

Albertina ze swoim szefem kuchni Grzegorzem Ficem zaprasza na tatar ze śledzia z cebulą i kolendrą, carpaccio z przegrzebków i kwaśną śmietaną. Następnie krem z buraka z wędzonym pstrągiem z Zawoi i kruszonym kozim serem. Na danie główne poleca gicz jagnięcą z szałwią, puree z kasztanów, gotowanymi liśćmi brukselki i orzechami włoskimi. Całość zwieńczy pyszny deser, czyli pączki, chrust i domowe lody z pomarańczy.

Menu Albertina

Wszystkie przedstawione menu będą obowiązywały w restauracjach do końca trwania Festiwalu, czyli od 18 stycznia do 13 lutego. Smacznego!